Då man nästan lovade, förra gången, att man inte skulle skriva då man är upprörd, så får man ta det tillbaka nu. Det är ju klart att man måste blogga då det igen en gång är på tapeten att dra in skolor i Borgå. Man läser på tidningen om att Saxby och Kråkö skola skall stängas och att man på det viset sparar pengar. Hur mycket sparar man eller sparar man alls!!

Man ställer sig frågan, är Borgå stad landsbyggds fientlig? Jag har lagt märke till fenomenet under en lång tid, att beslutsfattarna och tjänstemännen för tillfället vill att vi alla flyttar till centrum av Borgå. Jag har fått en uppfattning att man tror att då blir allt mycket bättre, för staden. Vill vi alla som bor på landsbyggden flytta till centrum? Jag för min del svarar nej!! Ska staden stöda landsbyggden, svar JA!

Borgå stads fientlighet mot landsbyggden har man bl.a. kunna märka via svårigheter med bygglov. Att unga vuxna som vill flytta hem till sin barndomsmiljö inte kan få bygglov, det har vi flera exempel på. Unga vuxna som vill börja jobba i Borgå och på det här sättet stöda stadens botten lösa kassa med skattemedel. Men tjänstemännen kanske tänker längre fram, om man ger bygglov så finns risken att det kommer barn till landsbyggden och därigenom behov av service, daghem, skolor och i sinom tid hemvård. Är det faktiskt så här, då är vi verkligen landsbyggds fientliga i Borgå. Har vi faktiskt gått ifrån tanken på en levande landsbyggd och vad betyder det?

Skall vi låta våra barn betala ett dyrt pris, genom att stänga skolor? Att man varje år diskuterar indragningen av skolorna på landsbyggden är någoting vi borde komma ifrån. Vi kan ta Kråköskola som exempel, eftersom jag har två pojkar i skolan nu och en som väntar på att få gå i skolan. Så har jag själv också en viss erfarenhet av skolan för visst gick också jag i skolan, två år, för länge sen.

Vi fick ju en försmak på fientligheten bland tjänstemännen i höstas, skolskjutsarna ändrades. Våra barn skulle gå till bussen 2 km per riktning, eftersom lagen säger att 3 km är ok. Det ser säkert helt ok ut på papper och när egen bil är parkerad på gården ca.100m bort, parkeringen betald av Borgå stad, då känns det säkert ok. Men när du skall packa iväg din 7 åring i ur och skur på morgonen klockan halv 8, då är det helt annat. I början av hösten kan det ännu vara roligt att gå eller cykla men det kommer emot en vinter. Det kan snöa 30-40cm, det kan blåsa 20-25 m/s och det kan faktiskt vara kallare än 30 grader i Borgå, då skall skolmotivationen vara rätt god för att de skall vara roligt. Att motiveringen till beslutet är att man på det här sättet understöder ett bussbolag som kör linjen, värmer ingen i vinterkylan. Att logistiken är uppgjord på ett sätt som får en att skratta ironiskt är ju en annan sak, taxin kör ju förbi barnen som går, eftersom det finns barn som har längre än 3 km att gå. Att bussbolaget är så förhandlingslös att rutten inte går att ändra, är ett resultat av tjänstemännens ovilja att hjälpa oss. För att inte se helt egoistisk ut så gäller det här, längs vår väg, 12 barn både svensk- och finskspråkiga i jämlikhetens namn så går alla. Och det är sant att förr i tiden så gick man och skidade 15-20km till skolan men de var då det. På den tiden lämnades också 6 åringar att ta hand om sina 2-3 yngre syskon, idag skulle det leda till barnskyddsanmälan.

Att sen få läsa om planerade skolindragningar på svenskt håll, däribland Kråkö och Saxby, ger ju ännu mer vatten på kvarnen. Att orsaken ännu är en ny enhetsskola gör inte saken bättre. Hur många har besökt A-E koulu och kollat hur små t.ex. eleverna i åk 1-2 är i det stora komplexet. Jag har en stark personlig åsikt om enhetsskolor och det kan jag lova att jag kommer ALDRIG att stöda eller rösta för en enhetsskola, varken svensk eller finsk. En renovering av Ströhö eller en ny skola för åk 7-9 är en helt annan sak. Om man pratar om trivsel i skolan, så kan man inte jämföra en byskola och ett komplex med flera hundra elever. Och man behöver ju inte vara krutuppfinnare att förstå var problemen kommer fram och var individen försvinner i vimlet. Jag tror och hoppas att vi har förstånd att göra ett beslut där barnen tas i beaktande och deras utveckling. Och en sak är säker, blir vi av med skolan så kommer den aldrig tillbaka!

Och sättet som man sakta men säkert får de här besluten igenom är också under all kritik. Jag håller också t.ex. skjuts ändringarna som en del av försöken att få skolan indragen. Då ”tränas” barnen att sitta långa tider i buss och klagar inte på resorna.  Att man också har låtit t.ex. fasaden förfalla på Kråkö-skola är också en del av planen. I nåt skede är skolan i så dåligt skick att det inte mer lönar sig att renovera och då måste man ju dra in skolan. Vad är följande objekt som skall saneras bort från landsbyggden? Bjurböle daghem är väl följande, ett daghem som jobbar med full kapacitet. Vad finns efter det? FBK, bidragen till väglagen och hemvården kanske det blir kilometer gräns på det också?

 

Patrick Nyholm

kommunalvalskandidat

 

 

Blogg: Är Borgå stad landsbygdsfientlig?