Nedan kan du bekanta dig med talet som folktingsledamoten Tim Karike framförde till nyvalda Borgå ungdomsfullmäktige på dess konstituerande möte ikväll.

Även fullmäktigeordförande Mikaela Nylander framförde en hälsning, men hennes tal finns tyvärr inte till pappers.

 

 

tim_litenMorjens schackin,

heter Tim Karike och är här ikväll för att framföra en hälsning till er i egenskap av folktingsledamot i Svenska Finlands Folkting.

Vill börja med att gratulera er alla invalda för det goda val ni gjort med att att ställa upp i ungdomsfullmäktige. Politik är inte kavajklädda gubbar som röker cigarrer i hemliga kabinetter utan modet att våga stå på sig, bry sig om andras välmående och säga vad man tycker. Speciellt ungdomar tycks ha den förstnämnda uppfattningen och det är vår allas uppgift att rätta till den missuppfattningen, inte minst ungdomsfullmäktiges som ungas språkrör.  Politik är inte tråkigt. Politik är vad du gör den till.

Politik må kännas tråkigt ibland – rent av som att att strida mot väderkvarnar, men det är ett långsiktigt arbete. Varken världen eller Borgå ändras under en natt. Tillsammans är man stark. Man skall minnas att sakerna strider, inte människorna.

Jag hoppas att ungdomsfullmäktige under den kommande perioden speciellt sätter vikt på att kommunicera sin verksamhet. Det är ytterst viktigt att få ut sitt budskap för att öka vetskapen om verksamheten. Tyvärr har Borgå stad ifjol, beklagligt nog avskaffat rådens översättningstjänster som definitivt inte underlättar detta. Hoppeligen hittar ni på en fungerande lösning som även tryggar tillgången till svenskt material i framtiden. En stad som Borgå med en levande tvåspråkighet skall även erbjuda svenskt material så det så. Svenskt material skall inte ses som ett nödvändigt ont, utan som ett sätt att nå ut till flera samt respektera allas rätt till det egna modersmålet.

Uppmuntrar er även till att hålla aktivt kontakt till oss beslutsfattare. Att kunna vara initiativtagare och ventilera tankar är guld värt. Har inte ännu stött på en politiker som skulle ha avböjt en kopp kaffe. Diskussion över generationsgränserna välkomnas.

Jag hoppas att ni inser hur gynnade ni är i.o.m. att ni får ta del av verksamheten och uppskattar det. Samtidigt skall verksamheten inte tas för allvarligt. I grund och botten är frågan om hobbyverksamhet som skall kännas trevlig och lättsam. Prestationsångesten får lämnas till studenten eller angry birds –spelen.

Jag vill önska er lycka till i ert uppdrag och en god fortsättning på året. Tack för mig!

 

Tim Karike
Folktingsledamot

 

 

Tims tal till ungdomsfullmäktige