Finns det ett partidagsmode? Något som präglar partidagsdelegaternas klädsel? Jag sitter ungefär mitt i salen och försöker se om det finns några återkommande mönster då det kommer till bland annat partidagsdelegaternas färgval, mönster, skor och accessoarer.

Det är ganska varmt inne i partidagssalen och flera herrar har valt att ta av sig sin kavaj. Det som visar sig finnas under kavajen verkar ganska långt bland åtminstone Helsingforsarna och Österbottningarna vara kortärmade skjortor. Helsingforsherrarna har långt satsat på enfärgat och ljust medan de Österbottniska herrarna ofta satsat på rutigt. Två herrar snett framför mig har dessutom exakt likadana ljusblåa skjortor med rött och gult som gör rutorna.

Färgvalen i salen för det mesta är inte så färggranna, men några undantag finns. Svensk Ungdoms delegater står lite ut då det kommer till färg. Det är inte bara deras färgglada skyltar som bidrar med regnbågskänsla. Flera av damerna bär trendiga, färggranna kavajer med snygga snitt. Andra färgklickar i salen ser vi bland annat Astrid Thors som har röd dräkt och röda skor, viceordförandekandidat Åsa från Åboland bär en fräsch turkos tröja och en herre från Nyland i somrig grön kavaj. Färggranna byxor hade jag tror att skulle vara en större hitt än det verkar vara, men några hittar vi ändå. Mikaela Nylanders röda byxor ser bra ut på scenen. Speciellt då hon och partiordförande som också verkar ha förstått att den klarröda färgen ser bra ut på den stiliga scenen tillsammans med nyckelpigan i logon.

Då det kommer till skor har de flera partidagdelegater insett att det är sommar. Någon skulle kanske kunna tycka att det på SFP:s partidag skulle finnas seglarskor. Det är korrekt att ett par sådana pryder flera personers fötter, bland annat kan dessa skådas bland herrarna och damerna längst bak i salen.

Själv har jag valt att köra med randigt liksom många andra också, speciellt damet. De flesta som har randigt på sig har ränder som går horisontellt (även jag). Nu när jag funderar efter undrar jag om det inte är just det som man inte ska ha? Tycker mig ha hört av modevetare att ränder ska gå vertikalt. Nåja, jag tycker vi kör på med horisontella ränder. Det är lite seglarfiilis kring det hela.

Har kretsarna eller förbunden gjort medvetna val av detaljer som visar att de är en grupp? Givetvis! Vad skulle det vara för en partidag utan det? Åboland har sina Skärgårdskära plojknappar, Kvinnoförbundet kör i år med svarta t-skjortor med texten ”feminist (s): snygg, smart, liberal” och ryktet säger att även Svensk Ungdom har ett ospelat kort i fickan.

Några personer tänker jag speciellt nämna. Partiordförande och Marcus Rantala alltid lika stiliga i sina snyggt sittande kostymer och matchande slips samt poshette. Anna-Maja Henriksson och Sissel Stenbäck har valt att kombinera somrigt vita kavajer med annan färggrant. Plus i boken även för partisekreteraren som valt att färgkombinera sin slips och blommorna på scenen.

(Skribenten är inte legitimerad modeexpert. Texten baserar sig helt och hållet på egna observationer.)

 

silja-knytte

Partidagsmode